25.02.2023

Mitä yhteistä on avantouinnilla ja esiintymisellä?

On hupaisaa, miten tietyt asiat kolahtaa…vasta kun ne kolahtaa. Tiedätkö? Vaikka kuinka sitä onkaan tietoinen jostain asiasta, ei sillä oikeastaan ole merkitystä ennen kuin sen omakohtaisesti oivaltaa ja ymmärtää, todella sisäistää

Koin hiljattain tällaisen kolahduksen, nimittäin viime viikonloppuna. Kolahtanut kohta:

Repetition is a form of change. 

Luen parhaillaan James Clearin Atomic Habits -kirjaa. Ihmisen sanotaan ajattelevan jopa 60 000+ ajatusta päivässä. Suurin osa näistä ajatuksista, jopa 95 %, ovat tiedostamattomia. Toiminnastamme taas noin 50 % on tiedostamatonta ja tapahtuu niin sanotusti autopilotilla. 

Jos me haluamme saada aikaan muutoksen elämässämme, on ensimmäinen askel muutokseen tiedostaminen. Toinen on toiminta. Ensimmäinen näistä on välttämätön, sillä ellet ensin tiedosta haluavasi muuttaa jotain, ei se mitä todennäköisimmin tule tapahtumaan. Jälkimmäinenkin on vähintään yhtä oleellinen, sillä muutos tapahtuu harvemmin itsestään. Jos olet seurannut Tony Robbinsia, olet saattanut kuulla 2 millimetrin shiftauksesta, eli siitä, kuinka pienelläkin muutoksella voi olla suuri vaikutus joka pidemmällä aikavälillä, toistojen kertyessä. Clear taas puhuu asioiden tekemisestä 1 % verran paremmin joka päivä.

Toisin sanoen: jos päivä toisensa jälkeen laitat lenkkarit jalkaan, otat joogamaton esiin tai valitset portaat hissin sijaan. Tai ehkä kokkailet tulevan viikon lounaseväät valmiiksi. Tai pakkaat avantokamat mukaan.

Se on se pienen pieni ensimmäinen ja oleellinen teko, joka johtaa toivottuun toimintaan – lenkkiin, joogaan, terveellisempään lounaaseen – ja riittävän useasti toistettuna pysyvään muutokseen, tässä tapauksessa kohenneeseen kuntoon.

Kävimme viikonloppuna avannossa kylässä olleen kummityttöni kanssa. Kerta oli hänen ensimmäisensä, ja vaikka hän onkin kilpauimari, oli kylmä vesi hänelle uusi tuttavuus.

Ekalla kerralla hän uskaltautui kastamaan nilkat.

Tokalla kerralla vedessä kävivät polvet.

Kolmannella kerralla hän uskaltautui kastautumaan napaan asti. 

Neljättä kertaa ei tullut, mutta jos olisi, olen melko varma siitä, että dippaus olisi ulottunut syvemmälle kuin aiemmat.

Tähän jäi kuitenkin tämänkertainen, ja vitsit miten ylpeä olin. Jos ”tavoitteena” oli kastautuminen kokonaan, parani kummityttöni ”suoritus” kerta kerralta omaa kroppaa ja omia rajoja kuunnellen.

Clear toteaakin tapojen muodostamisesta, että meitä harvemmin kiinnostaa itse tavan omaksuminen vaan se, mitä sen omaksuminen meille edustaa. Millainen on lenkkeilevä, joogaava tai avantouintia harrastava ihminen? Keitä me olemme sitten, kun olemme ottaneet tavan omaksemme? Mitä me edustamme?

Veteen meneminen ei aina houkuta – varsinkaan niin päivinä, kun lunta sataa vaakatasossa, kylmä tuuli puhaltaa ja olet periaatteesta päättänyt käydä ensin uimassa, sitten saunassa

Laskeudut kuitenkin veteen siitäkin huolimatta, sillä tiedät, että se tekee sinulle hyvää. Ja kyllähän se tekeekin – koukuttavasti niin. 

Eräs opiskelija Hankenilla vetämälläni suullisen yritysviestinnän kurssilla kirjoitti reflektiossaan viime syksynä, että myös esiintyminen on kuin avantoon meneminen:

”Käyttäisin yleisön edessä puhumisesta metaforana avantoa, sillä ennen avantoon menemistä on tärkeää valmistautua henkisesti. Avannossa on tärkeää hengitellä rauhassa, hyväksyä tilanne minkä kohtaa, ja olla läsnä. Avannon jälkeen tulee todella hyvä elossa olon ja lämmön tunne. Käymällä avannossa useasti ja harjoittelemalla erilaisia tekniikoita, vähenee jännitys ja avannossa uskalletaan pysyä pidempään ja siitä aletaan nauttia.”

(Ote julkaistu opiskelijan luvalla.)

Ihan niin kuin avantokin, myös esiintyminen koukuttaa. 

Sinua jännittää, mutta astelet ihmisten eteen (tai esität näkemyksesi tärkeässä palaverissa) siitäkin huolimatta. Et siksi, etteikö sinua jännittäisi, vaan siksi, että pidät sitä oman kehityksesi kannalta tärkeänä. Siksi, että se on arvojesi mukaista. Olet halukas sietämään hetken epämukavuutta, sillä tiedät sen olevan sinulle tärkeää ja kannattavaa, vähintäänkin pitkässä juoksussa. Short term pain for long term gain.

Kerta kerralta kynnys madaltuu ja koet helpommaksi astella ihmisten eteen, sillä alat pikkuhiljaa mieltämään itsesi henkilöksi, jonka mielipiteet ovat ilmaisemisen arvoisia. Yhtäkkiä ymmärrät, että nehän merkkaavat.

Repetition is a form of change. 

Oli kyse sitten avannosta tai esiintymisestä tai mistä tahansa muusta, syntyy uusi tapa vain tekemällä, kokeilemalla, testaamalla. Riskeeraamalla epäonnistumisen.

Minkä muutoksen sinä haluaisit saada aikaan omassa elämässäsi? Minkä pienen muutoksen voit tehdä sen eteen jo tänään? 

Jos koet, että nyt on sinun aikasi tuoda oma asiantuntijuutesi näkyväksi, kurkkaa tänne!

Järjestän tänä keväänä asiantuntiijoille suunnatun esiintymisvalmennuskurssin, jossa sukelletaan oman asiantuntijuuden ja omien esiintymistaitojen äärelle kannustavassa ympäristössä, ilo ja vahvuudet edellä. Tapaamme seitsemän viikon ajan 14.3.–25.4. joka tiistai klo 17.30–19.30. Lue lisää ja varaa paikkasi täältä. Ilmoiittautuminen on auki 8.3. asti.

Yhteistyössä Helsingin seudun kesäyliopisto.

Tilaa uutiskirjeeni

Vaihdetaan kuulumisia noin kerran kuukaudessa, jolloin saat tiedon uunituoreista sisällöistä ja tulevista tapahtumista ensimmäisten joukossa.